Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Комунікація в громаді через документальне кіно

Новина
14.12.2019

 

У  Музиківській об'єднаній  територіальній громаді  в с. Музиківка  відбулося 2  кінопокази   в рамках XVI Міжнародного Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Формат заходу передбачає обговорення показаного фільму після перегляду. Відібрані стрічки – Дженніфер Брі «Неспокій» і Таїсії Кутузової «Ти рота закрий!» - стали базою для обговорення каналів комунікації в громаді. 

  Перша стрічка - фільм "Неспокій"

Це автобіографічний фільм, режисерка якого, а також авторка сценарію та головна героїня Дженніфер Брі — людина з синдромом хронічної втоми (СХВ) — невивченою і водночас поширеною хворобою, від якої страждає щонайменше 1% населення (більше, ніж від розсіяного склерозу, наприклад).Дженніфер була активною випускницею Гарварду, аж поки раптово з незрозумілих причин втратила можливість нормально пересуватися, почала відчувати постійний занепад сил і сильні мігрені. Тоді ж вона й вирішила фільмувати себе, розшукувати в мережі людей з таким самим діагнозом і проводити Skype-інтерв'ю з іншими хворими, лікарями та соцпрацівниками, які намагаються змінити ставлення соціуму та урядів до СХВ. Месенджери, YouTube, Facebook — головні інструменти Брі в комунікації зі своїми героями. Інтернет стає єдиним способом дістати підтримку та заявити про себе. Адже через свою нездатність пересуватися, хворі на цей малодосліджений синдром роками живуть у затемнених кімнатах, не встаючи з ліжка. Завдяки всесвітньому павутинню режисерці та активістам вдалося влаштувати в різних країнах акції, щоб привернути увагу до проблеми соціального статусу людей із СХВ. Синдром хронічної втоми був визнаний хворобою лише нещодавно і досі більшість лікарів дотримуються версії про його психосоматичну природу. На жаль, причини захворювання невідомі, а фінансування його вивчення майже не здійснюється. Але команда фільму дала можливість трохи наблизитися до розуміння, яким бачать світ ті, хто страждає на СХВ, і підняти питання про необхідність дослідження хвороби і пошуку методів лікування.

  Друга стрічка - про відстоювання прав 15-річного Сергія, залучення ним до дій інших людей - викликала обговорення питань комунікації в Музиківській громаді, необхідності зустрічей з депутатами, шляхів активізації мешканців в тому числі і за допомогою соціальних мереж. Залучення молоді в різних заходах, довіра та сприйняття їх як рушійної сили громади можлива в різний спосіб - починаючи від волонтерства на заходах до промоції ОТГ.

 В цьому році вперше долучилася Молодіжна рада до Міжнародного Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

   На нашу думку, започаткування такої практики було дуже вдалою ідеєю, адже документальне кіно є специфічним жанром, який несе в собі також елементи просвітницькі, освітні, навчальні. Дякуючи обговоренню  учасників перегляду є можливість більш повніше зрозуміти для себе побачене у фільмі, почути думку інших, зрозуміти задум режисера тощо.

  Також молодь доєдналися до флешмобу “Обираю моє право“.

10 грудня відзначають Міжнародний день прав людини, який було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Головна мета Міжнародного дня прав людини – торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. 
   Організатор акції до Міжнародного Дня прав людини ГО Громадський центр “Нова генерація“ в рамках 16-го Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини   DocudaysUA.

Котова Наталія Миколаївна, спеціалістка з молодіжної політики

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше