Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПАМ'ЯТКА ПРО ОБМЕЖЕННЯ ТА ЗАБОРОНИ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Новина
12.11.2021

 

Законодавством встановлено низку положень, що за змістом є обмеженнями та заборонами певних видів поведінки посадових осіб, а за своїм призначенням це – засоби запобігання корупції. Необхідно такі положення знати, розуміти та дотримуватись у своїй повсякденній діяльності. Крім того, законодавство встановлює низку вимог та процедур, спрямованих на запобігання корупції. Усі ці інструменти становлять комплекс антикорупційних механізмів, які виступають «бар'єрами» на шляху вчинення корупційних правопорушень. Тому, коли людина виявила бажання обіймати певну посаду в органі місцевого самоврядування – вона вже повинна знати про обмеження та заборони, пов’язані з цією посадою. Отже, згадаймо деякі з них.

 

Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності

У ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) визначено обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності для осіб, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону.

Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ЗАБОРОНЕНО: займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України (п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону).

Іншою оплачуваною діяльністю є будь-яка діяльність, що не містить ознак підприємницької та полягає у виконанні робіт та/або наданні послуг, які оплачуються або можуть бути оплачені у майбутньому.

ВАЖЛИВО! Під час відпусток, у тому числі декретних (по вагітності та пологам, по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку) трудові відносини працівника(ці) з органом місцевого самоврядування не припиняються.

 

Обмеження щодо використання службового становища

Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ЗАБОРОНЕНО: використовувати свої службові повноваження чи службове становище з метою отримання неправомірної вигоди.

 

Обмеження щодо одержання дарунків

Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ЗАБОРОНЕНО: безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб: у зв’язку зі здійсненням діяльності по виконанню функцій держави або місцевого самоврядування; якщо особа, яка дарує, перебуває в підпорядкуванні такої особи.

 

Пункт 1 статті 24 Закону України «Про запобігання корупції» чітко визначає алгоритм дій при пропозиції дарунка:

відмова від пропозиції;

ідентифікація особи, яка зробила пропозицію;
залучення свідків, якщо це можливо, у туму числі з числа колег;
письмове повідомлення безпосереднього керівника або спеціально уповноважений суб’єкту сфері протидії корупції.

 

Якщо посадова особа, виявила дарунок: то потрібно невідкладно, але не пізніше одного робочого дня, письмово повідомити про цей факт свого безпосереднього керівника або сільського голову.

 

Підготувала Насонова Ж.Ж., начальник загального відділу Музиківської сільської ради 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше