Відмовся від спалювання рослинних відходів. Скажи «Так» компостуванню!
Новина
Осінь – прекрасна пора року, яка асоціюється з різнокольоровими барвами листя, свіжим вологим повітрям, прогулянками в парку та запашним гарячим чаєм. Звучить досить романтично, чи не так?) Але для сільської місцевості це ще й досить активний період робіт на городах та полях для підготовки до зими. Багато городників стикаються з проблемою скупчення бур'янів і зеленої трави, яку складують і чекають вдалого моменту, щоб вивезти на звалище або зазвичай спалюють, шкодячи навколишньому середовищу. Згідно ДСНСУ в Україні щороку відбувається понад 50 тис. пожеж та цей показник щорічно зростає. Це завдає мільярдних збитків, забруднює повітря, знищує цілі екосистеми та забирає життя людей. У 2019 році непрямі збитки від пожеж в екосистемах склали близько 3,4 млрд грн; загинуло 84 людини. У 2020 році Уряд спільно з ВРУ прийняли рішення про суттєве збільшення штрафів у 18 разів (проєкт ЗУ № 2339). Аналізуючи супутникові дані за останні 5 років видно, що місця пожеж повторюються на 80%. На жаль, люди звикли палити, а не перероблювати еко-відходи у щось корисне. Таку серйозну проблему неможливо подолати лише штрафами – необхідно шукати інноваційні шляхи її вирішення
Не палити листя і траву, а перетворити його у цінне добриво шляхом компостування – ідеальне рішення для нашої громади.
Компостування – досить нескладний та цікавий процес.
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір'я, неподалік від води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки. На компостну купу можна складати все, що є під руками, – кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослини, солому, тонкі гілки, гній. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,5 м. В основу вкладають шар землі до 25 см. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу.
Для утворення компосту можна використовувати:
зібрані з ділянки бур'яни (бажано з недозрівшим насінням, в іншому випадку варто чекати повного дозрівання компосту);
скошена трава;
бадилля зібраних коренеплодів;
гілки після обрізання плодових дерев і ягідних чагарників, які перед закладкою подрібнюють;
побутові харчові відходи з кухні – шкарлупа яєць, рослинні обрізки;
паперові лотки з яєць;
папір (бажано не газети ті не ламінований);
залишки натуральних тканин (целюлоза, жгут, коноплі, бавовна, льон, тощо).
Не можна класти в компостну купу:
Жири, сало, олії;
кістки;
синтетика, включаючи пластмаси.
м'ясні і молочні відходи. Вони не підходять тільки тому, що при розкладанні погано пахнуть і привертають щурів. Але в невеликих кількостях їх можна використовувати, закопуючи в купу - так вони швидше перегниють.
відходи життєдіяльності м’ясоїдних тварин (коти, собаки). В них майже завжди присутні паразити, що представляють небезпеку для людини.
Переробити непотрібні відходи в якісний компост досить просто. Для цього не треба величезних витрат, спеціальних навичок і багато часу, а результат у вигляді збільшення врожаю і чистоти на ділянці, довго чекати не доведеться. І найголовніше, відбудеться покращення санітарно-екологічного стану території сіл нашої громади.
Матеріал підготувала Марина Гажур, головний спеціаліст з енергоменеджменту, муніципальних ініціатив та інвестицій