Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

"Якщо ви ще думаєте над тим чи запроваджувати Бюджет участі- Запроваджуйте!"

Новина
04.05.2020

У нашій громаді Бюджет участі втілювався два роки поспіль. Взагалі запровадження даного процесу це давня мрія місцевих активістів. Завдяки реформі децентралізації мрія стала реальністю. Реальність стала, мʼяко кажучи, не безхмарною. Як і у всьому були свої плюси та мінуси.

У 2018 р. ми досить швидко знайшли бажаючих, які хотіли б стати членами комісії із питань впровадження Програми Бюджет участі, а також авторів проектів. Це стало дуже мотивуючим моментом для нас. Але наступного року бажання знову виявили ті ж самі люди. Питання чому так сталося для нас незрозуміле й досі.

Невже у нашій громаді мало активістів? Зовсім ні! Із самого початку ми отримували багато схвальних відгуків від громади про запровадження Бюджету участі та багато цікавих ідей, які хотіли реалізувати, але так і не подали на конкурс.

Мала поінформованість? Не думаю! Про конкурс громаду інформували часто й багато ))) Всіма доступними для нас інструментами. Що-що, а Інформаційні кампанії ми проводити вміємо )))))

Страх відповідальності? Можливо. Але на всіх етапах процесу Бюджету участі є колосальна підтримка спеціалістів сільської ради. Навіть більше, з упевніностю можу сказати, що керівники проектів не відчувають всієї «краси» реалізації проектів. Підтримка є на кожному з етапів, від самого початку зародження ідеї до звітування по вже реалізованому проекту.

Одним із негласних завдань запровадження БУ для нас було відкриття/пошук нових активістів, цікавих людей нашої громади. Але, нажаль, ми нікого нового так і не відкрили. Можливо це й звучить грубо. Але факт є фактом. Активні активісти завжди одні й ті ж.

Окремо хочу наголосити на проектах-переможцях, авторами яких є шкільна молодь. Ось тут потрібна неабияка допомога та контроль! Подвійний контроль! У нас виникали деякі проблеми з реалізацією такого проекту. Радію, що у нас в команді є дійсно вмотивовані люди, які того разу просто врятували реалізацію даного проекту. А ще молоді необхідно дуже ретельно пояснити, що все закуплене майно в рамках проекту йде на користь всіх членів громади, а не автору проекту особисто))) А ще краще, щоб на чолі робочої групи проекту був хтось більш «досвідчений» за віком)))

Позитив! Рада, що завдяки всім, хто причетний до процесу БУ ми змогли зробити нашу громаду хоть трішки кращою. За два роки реалізовано 10 мініпроектів та освоєно 300,00 тис.грн. Загалом на конкурс будо подано 22 проекти.

Вірю, що продовження буде! І тільки позитивне.

Для мене особисто дуже цінно, те, що я мала змогу взяти участь у запровадженні БУ в нашій громаді. Другий рік став для мене символом того, що в той час я дійсно робила щось вартісне і не витратила рік свого життя на сумнівну ініціативу. Але, нажаль, перший рік показав нам, що ми зовсім не можемо працювати в команді. Ми вчимося... Але перший рік становлення процесу БУ  забрав із нашої команди вагому бойову одиницю та просто дуже цінну людину.

 

П.С.Якщо ви ще думаєте над тим чи запроваджувати БУ - Запроваджуйте! Незважаючи ні на що - це колосальний досвід! І для вас особисто, і для громади вцілому.

 

Тетяна Трибушна, спеціаліст із муніципальних ініціатив та інвестицій, секретар комісії з Бюджету участі

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше