Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Змінено порядок подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Офіційні публікації
07.06.2021

Законами України від 19 вересня 2019 року N 115 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податку на доходи фізичних осіб" (далі - Закон N 115) та N 116-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб" (далі - Закон N 116) змінено порядок подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону N 2464, у складі, зокрема, звітності з податку на доходи фізичних осіб до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, що встановлені Податковим кодексом України (далі - ПКУ).

Відповідно до вимог законів N 115 та N 116 наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 р. N 773 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року N 4" затверджено форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок) і Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Порядок).

Водночас, з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом "Звітний" як "Довідковий".

Таким чином, відповідно до норм Порядку Розрахунок та додатки до нього з типом "Звітний" як "Довідковий" подаються платником єдиного внеску у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат та містять виключно інформацію по таких особах.

Відповідно до пункту 8  Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим Постановою правління Фонду соціального страхування України 19 липня 2018 року № 12, робочі органи Фонду перевіряють  наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Для оперативного опрацювання  поданих до Херсонського відділення заяв-розрахунків для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду роботодавцям необхідно подавати Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом "Звітний" як "Довідковий" поза межами звітного періоду.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше